Férfiak és az egészség


Kategória:
Egészség, Megelőzés

Létrehozva:
2020-03-27 15:09:14

Cikk írója:


Férfiak és az egészség

A macsó magatartás nem lesz vonzó a jövőben - állítják a pszichológusok. A reklám újabban a szakállas típust helyezi előtérbe, és úgy vélik, a férfi ismét legyen férfi. Olyan típus, aki erős, ugyanakkor szelíd, szuverén, Mahátma Gandhi és Arnold Schwarzenegger keveréke, aki intelligens, mint Einstein és sármos, mint George Clooney. Más szavakkal: egy művi figura, ami legfeljebb a digitális univerzumban alkotható meg, a valóságban aligha. Mivé alakuljon tehát korunk férfija?

A férfiak és a nők évezredek óta másmás utakon járnak. Míg a férfiak az erőszakos, kockázatos és a konkurenciaharcokra berendezett életmódból profitáltak - zsákmány, hatalom, gazdagság, nők, rabszolgák stb. -, az anyák élete egészen más volt. Számukra előnyösebb volt, ha kerülték a kockázatokat, kis csoportokba szerveződtek, együttműködtek egymással és gyermekeik jövőjéről gondoskodtak. Ez utóbbi tulajdonságok mára fontosabbá váltak az élet minden területén.

A „lágy” gének keresettek

A múlt nyomait nyilvánvalóan a mai generációk is magukban hordozzák, akár a kollektív tudatalattiban, vagy talán a génekben. És noha egyedenként előfordulhatnak kivételek, általában véve mégis csak elmondhatjuk, hogy a férfiak harciasabbak, versengőbbek, kíméletlenebbek és jobban felvállalják a kockázatokat. A nők kooperatívabbak, tapintatosabbak, kiegyensúlyozottabbak, és fontosabbnak tartják a hosszú távú következményeket a rövid távú sikereknél.

Pontosan ezek azok a tulajdonságok, amelyek a mai társadalom szempontjából nélkülözhetetlenek lettek, szociális, politikai, ökológiai és gazdasági téren egyaránt. Ez pedig természetesen érezteti hatását a munkaerőpiacon is. A nehéz fizikai „férfimunka” a mai gazdaságban nem keresett portéka - az erőt igénylő munkákat ma már egyre inkább gépek végzik, ráadásul gyorsabban és olcsóbban, mint az ember. A kalózmentalitás, a kizsákmányolás, a természetes tartalékok mértéktelen kizsákmányolása ma már nem előnyös, inkább káros, sőt az életet fenyegető viselkedésmód. Ehelyett a szociális kompetencia, a jó kommunikációs képességek és a csoportban dolgozás képessége keresett - és ebben a nők egyszerűen jobbak, hiszen ezt gyakorolták évezredeken át. Nem csoda hát, ha egyre sikeresebbek a munkaerőpiacon.

 

Ami a nőket megakadályozza abban, hogy meghódítsák a vezető állásokat, az nem hiányzó tudásuk vagy kompetenciájuk. Nem is pusztán a gyermeknevelés és a karrier, vagy a szakma és a háztartás jelentette kettős feladat. A leglényegesebb szempont a két nemnél nagy különbséget mutató motiváció. A férfiakra a nőknél sokkal jellemzőbb, hogy a munkájukon keresztül definiálják magukat, aminek képesek szabadidejüket, szabadságukat, partnerkapcsolatukat és akár egészségüket is feláldozni.

„A férfiakat már gyermekkorukban is a felnőtt férfi viselkedésre trenírozzák”

 

Számos felmérésből derül ki, hogy a cégvezetők, elnökök és topmenedzserek majd háromnegyede depressziós. Minél többet foglalkozik az orvosi kutatás a férfiak egészségével, annál nyilvánvalóbbá válik, mennyire betegek a férfiak, és az is, hogy mennyire károsak azok a feltételek, amelyek mellett ma valakinek meg kell élnie és gyakorolnia kell férfi mivoltát. Ennek ellenére a férfiak úgy tesznek, mintha mindehhez semmi közük sem lenne, mintha pusztán az a tény, hogy az „erősebbik nem” tagjai, biztosítaná nekik a sérthetetlenséget és az örök egészség adományát. Pedig ennek pont az ellenkezője igaz.

 

A fiúk már születésük pillanatában fejletlenebbek, és csak egy hónap múlva érik el a lánycsecsemők érettségi fokát. Gyermekkorukban jóval fogékonyabbak a betegségekre, és náluk kétszer gyakoribbak a halállal végződő balesetek is. Egész életükben gyengébb az immunrendszerük, és nem csak a specifikusan férfibetegségekre hajalmosabbak. Háromszor nagyobb náluk a szívinfarktus kockázata, háromszor gyakrabban szenvednek el agyvérzést és négyszer gyakrabban lesznek köszvényesek, mint női kortársaik. A férfiak kétszer többen halnak meg tüdőrákban és alkohol okozta májbetegségekben, mint a nők, és a sürgősségi osztályok pácienseinek kétharmada is hímnemű.

 

Szerencsére egészségügyi problémáik nem genetikai vagy alkati gyengeségből származnak, sokkal inkább az egészséges életmódot elutasító mentalitásukból. Ezen lehet változtatni - méghozzá különösebb megerőltetés nélkül.

tt az ideje, hogy a férfiak gondolkodása megváltozzon, ha szeretnének hosszan és egészségesen élni

 

A szívbetegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az ízületi kopások az esetek többségében a károm „klasszikus” megbetegítő tényezőre vezethetők vissza: az egészségtelen táplálkozásra, a mozgásszegény életmódra és a stresszre. Ezekhez társul a két legjelentősebb kockázati tényező: az alkohol és a nikotin. Az alkoholra visszavezethető halálesetekben az áldozatok háromnegyede férfi, a dohányzással összefüggőkben számarányuk 85 százalék. Itt csak egy dolog segíthet: azonnal abbahagyni. És ami a helyes étkezést, a testmozgást és a stresszcsökkentést illeti: ezt is kezdjük el mihamarább!

 

A férfiak egészségügyi problémáira irányuló holisztikus kezelés négy alappillére tehát: a testmozgás, a táplálkozás megváltoztatása, a stressz kezelése és szükség esetén hormonpótló terápia.

 

Az egészség négy pillére

A mozgáshiány az egyik legnagyobb egészségügyi probléma a civilizált világban. Legfőbb ideje hát, hogy felkeljünk a kényelmes fotelből, és elkezdjünk mozogni. Az egyénre szabott, erősítő és kardioedzés jelenti a legjobb megoldást. Mindent csak mértékkel, de rendszeresen - ez a legfontosabb. Minden túlzás, teljesítménysport egészségtelen.

 

A szív- és érrendszeri prevenció szempontjából alkalmas a gyaloglás, a túrázás, a kocogás, az úszás, a sífutás, a stepaerobik és a tánc. A mozgásformák, sportok váltogatásával az egyes izomcsoportok különböző mértékben edződnek, és elkerülhető az unalom is. Naponta 20-60 perc optimálisnak tekinthető.

A férfiak főképp a munkahelyi teljesítményükön keresztül definiálják magukat. Keresztülverekszik magukat akkor is, ha testük vészjelzéseket ad le. A következmény gyakran depresszió

 

Ami az erősítést illeti, a férfiak elsősorban a külső, látható izmokra koncentrálnak, a vastag bicepszre és a kockás hasra. Ennek következménye könnyen lehet az izomrostok megrövidülése, ami károsítja a gerincoszlopot és az ízületeket. A híres kockahas csak akkor alakul ki, ha a testzsír aránya 3 százalék körül alakul - ez a mai férfiaknál bizony igen ritka.

 

Sokkal fontosabb, hogy az edzés megdolgoztassa a mélyebben elhelyezkedő has- és hátizmokat, amelyek támasztják a gerincet. Rendkívül fontosak a nyújtások is, akár az erősítő edzésekkel együtt, akár ezektől függetlenül. Mióta ugyanis feladtuk az állandó mozgással járó életmódot a szinte folyamatos ülő életmód javára, mindannyiunknál megfigyelhető az izmok megrövidülése, ami ízületi és hátfájdalmak okozója.

 

 

Személyre szabott étkezés

A túlsúly nem csak az ízületeket károsítja, hanem növeli a szív- és érrendszeri  megbetegedések, az érelmeszesedés, a II. típusú cukorbetegség és a reuma kialakulásának kockázatát is. Hippokratész jól tudta: „Az egészséghez vezető legbiztosabb út, ha minden embernek a szükséges és megfelelő mennyiségű ételt és terhelést rendeljük - sem túl sokat, sem túl keveset.” Erről sajnos megfeledkeztünk.

A férfiak nem figyelnek az egészséges étrendre. Pedig sokat profitálhatnak a növényi eredetű ételek nyújtotta előnyökből

 


A helyes táplálkozás teljes értékű élelmiszerek kiegyensúlyozott arányú keverékéből áll. Ami a fehérjéket illeti, a vörös húsok arányát lehetőleg csökkenteni kell, mert a kutatók kapcsolatba hozzák a vastagbélrák kialakulásával. Ehelyett több növényi eredetű fehérje, valamint hal és szárnyas fogyasztása ajánlott. A zsiradékok közül a hidegen sajtolt, finomítatlan növényi olajokat kell előnyben részesíteni, például az extra szűz olívaolajat. A finomlisztet és a kristálycukrot lehetőleg kerüljük, helyette válasszunk teljes  gabonamagvakból készült termékeket. Az étrendben a főszerepet a zöldségeknek és a gyümölcsöknek kell játszania, hiszen ezek számos értékes hatóanyagot tartalmaznak, amelyek rengeteg betegségtől képesek megvédeni bennünket, még akár a ráktól is.

 

Dr. Angelika Hartmann német orvosnő ezen kívül megkülönböztet három anyagcseretípust: a szénhidráttípust, a fehérjetípust és a kettő keverékét alkotó kevertet. Az adott típus megállapításához egy kérdőívet és bizonyos méréseket alkalmaz: derékkörfogat, vérnyomás és vércukorszint, valamint a triglicerid- és a koleszterinszint meghatározását. Az egyes típusoknak megfelelően lehet kialakítani az egyénre szabott étrendet. Tapasztalatai szerint a fogyást csak az étrend megváltoztatásával, testmozgással és a stressz csökkentésével együttesen elehet elérni.

Csökkentsük a stresszt

Bizonyos fokú, ún. eustressz kifejezetten pozitív hatású lehet, mert kihívást jelent, motivál és serkenti kreativitásunkat. Ha azonban a stressz elhatalmasodik rajtunk és tartós feszültséggé, ún. disztresszé alakul, több ponton is károsítja egészségünket.

 

Ha tehát valami kellemes élményre vágyunk, keressük meg a szellemi és testi ellazulási módszerek széles tárházából azt, amely nekünk leginkább megfelel. Az egyik legegyszerűbb módszer a Jacobson-féle progresszív izomrelaxáció (PMR), amely során a karok, a lábak, a fej és a törzs izmait egymás után először erősen megfeszítjük, majd ellazítjuk. Valamivel nehezebb az autogén tréning, amely a nehézség és a meleg érzetével dolgozik.

A férfiaknál háromszor nagyobb a szívinfarktus kockázata, és háromszor annyian kapnak közülük agyvérzést, mint a nők

 

Nagyon hatásos, de feltétlenül szakértő vezető, tanár segítségével kell elsajátítani. A buddhizmusból átemelt meditációs gyakorlatok, például a légzés figyelése, jól ötvözhető az ázsiai harcművészetekkel.

 

A mozgásmeditációk, mint például a jóga vagy a taj-csi, nem csak az ellazulást, hanem a motoros funkciókat és a koordinációt is fejlesztik. Az aromalámpákban párologtatott illóolajoknak és a megfelelően lágy zenének szintén csodálatos lazító hatása van. És ha a teremtés koronájának sikerül megszabadulni előítéletétől, miszerint mindez csak női hóbort, sok betegségtől megvédheti magát, és az életminőség egészen új, addig ismeretlen dimenzióit fedezheti fel. Egyúttal lemondhat a hagyományosan férfias, de valójában pusztító ellazító drogról, az alkoholról. És itt most nem az olykor esténként elfogyasztott egy pohárka vörösborról van szó, hanem a tartós és masszív alkoholabúzusról.

 

Hozzuk lendületbe a hormonháztartást

Fáradtság, csökkent stressztolerancia, csökkenő teljesítmény, vagy akár a teljes kimerülés, a depresszió és a kedvetlenség - szexuális és egyéb szempontból -, az izomzat sorvadása, a zsírpárnák megvastagodása: mindezt okozhatja a hormonszintek csökkenése, főképp a dehidroepiandroszteron (DHEA) és a tesztoszteron nevű hím nemi hormonoké.

A teljesítmény hirtelen zuhanása és az állandó fáradtság a hormonszintek csökkenését jelentheti, amit férfiklimaxnak is nevezhetünk

 

A tesztoszteron a „férfiassághormon”. Hatására már a magzati élet során elkezdenek kialakulni a férfi nemi szervek, és megváltozik nem csak a test, hanem az agy is. Az emlékek elraktározásáért, az érzelmek feldolgozásáért felelős és a beszédet irányító agyi területek a tesztoszteron hatására zsugorodnak. A szexért, az agresszivitásért, a térbeli tájékozódásért felelős agykérgi területek ezzel szemben jobban fejlődnek. Később, a születést követően a tesztoszteron hatására kialakul az erősebb, férfias testszőrzet (ez alól persze kivétel a haj, mert az e hormon hatására inkább hajlamos kihullani), megerősödik az izomzat és a csontozat. A pubertás idején hatására lesz a fiúkból férfi, fokozza az imponálni akaró viselkedést, a szexuális vágyat és állítólag az agresszivitást is. Ez utóbbi azonban vitatott, és a kísérletek eredménye szerint azok a férfiak, akik nem voltak különösebben agresszívak, tesztoszteron beadását követően sem lettek azok.

 

A mellékvesékben termelődő DHEA a testre és a pszichére a tesztoszteronhoz hasonló hatást gyakorol. Ugyanakkor védi az idegrendszert, az agyat, a szívet, a bőrt, az ízületeket, a csontokat, és segít megelőzni az inzulinrezisztenciát, hatással van az immunrendszerre, javítja az izom-zsír arányt, a memóriát és a hangulatot, ugyanakkor csökkenti a stresszt. Nem véletlenül nevezik a fiatalság forrásának.

 

Korral csökken mindkét hormon termelődése. Szintjük a 20-as évek közepén éri el csúcspontját, majd évente kb. 1 százalékkal csökken. Ez természetes folyamat, amire persze az életstílus is hatással van. Ha feltételezhető vagy mérhető a hormonszintek csökkenése, a legegyszerűbb megoldásnak kívülről történő pótlásuk tűnik. Ez azonban veszélyes lehet, ezért csak állandó orvosi ellenőrzés mellett történhet.

A férfi és női nemi hormonok, bár hatásukban nagyon különbözőek, kémiai felépítésükben rendkívül hasonlítanak. Ráadásul mindegyik mindkét nemnél előfordul, csupán mennyiségi arányuk különböző. A férfiak szervezetében is van némi ösztrogén nevű női hormon. A zsírsejtekben termelődő aromatáz nevű enzim termeli, méghozzá tesztoszteronból. Ezért minél kövérebb egy férfi, annál több ösztrogén termelődik a testében, és fokozatosan egyre nőiesebbé válik az alakja. E folyamatban komoly szerepet játszik a sör (nagyobb mennyiségben), amelyben fitoösztrogének és cukor található. Az említettek hatására előfordulhat, hogy a férfiaknak a sörhasuk mellé „sörmellet” növesztenek, amit a medicinában ginekomastiának neveznek.

A férfiaknak is szükségük van lazításra, ellazulásra. Mindenkinek meg kell találnia a számára legmegfelelőbb módszert

 

A DHEA is át tud alakulni tesztoszteronná, és akár ösztrogénné is. Ezért nagyon fontos, hogy a hormonpótló terápiát óvatosan és folyamatos ellenőrzés mellett és csak rövid ideig végezzék. A már többször emlegetett testedzés, egészséges étkezés és a stresszcsökkentés jótékony  hatással van testünk saját hormontermelésére. A gránátalmalé fogyasztása egyszerű, ugyanakkor hatásos módja az ösztrogéntermelődés megakadályozásának.

 

Dr. Angelika Hartmann pácienseinek egy speciális jógatechnikát, az ún. hormonjógát is ajánlja. Ehhez meghatározott ászanák és a tűzlégzésnek nevezett légzéstechnika szükséges. Ezzel a gyakorló energiát sűrít össze, majd azt a hormontermelő mirigyekhez irányítja, például a herékhez vagy a mellékvesékhez.

Segítség potenciazavarok esetén

A már említett, általános betegségek mellett, amelyek nőket is érinthetnek, bár kisebb mértékben, a férfiaknál jelentkezik néhány jellegzetesen férfibaj is, nevezetesen a nemi életet érintő problémák. A prosztata duzzanata, gyulladása és a merevedési zavarok. Orvosi nyelven erektilis diszfunkció.

 

Az emberi pénisz meglehetősen bonyolult szerkezet, és az a képessége, hogy megmerevedjen, egy rendkívül ötletes hidraulikus rendszernek köszönhető. A legtöbb emlős állatnál ez jóval egyszerűbb, mert nekik csont található a péniszükben. Az embernél hiányzik ez a szilárd belső váz, ezért teljes mértékben a hidraulika kifogástalan működésére kell hagyatkoznia. Ezt a hidraulikát az agy irányítja, kémiai ingerületvivő anyagok segítségével.

Az erekciózavarokat korábban pszichés eredetűnek tartották. Ma már tudjuk, hogy testi, fizikai okai vannak

 

Korábban azt feltételeztük, hogy a potenciazavarok az esetek 70-80 százalékában pszichés okokra vezethetők vissza. Mára ez a felfogás gyökeresen megváltozott. Ma úgy véljük, hogy az erekciós zavarok túlnyomórészt testi eredetűek. A hímvesszőben található artériák a legvékonyabbak a testben. Ha kialakul az érelmeszesedés, először ezeken az artériákon jelentkezik a következmény, sokkal korábban, mielőtt még a szívet komolyabban érintené a folyamat. Az erektilis diszfunkció első jelentkezésétől számítva körülbelül nyolc év múlva következik be a szívinfarktus - ez egy amerikai klinikai tanulmány eredménye.

 

Aki ennek ellenére csak tablettával szeretné megoldani a potenciazavarait, az rossz úton jár. Ilyenkor fontos, sőt életmentő jelentőségű az életmód megváltoztatása, amint azt a korábbiakban említettük: lemondás az alkoholról, a nikotinról és az egészségtelen táplálékokról. Csökkenteni kell a súlyfelesleget és a stresszt, és el kell kezdeni rendszeresen mozogni.

 

Egy klinikai tanulmány szerint hat hónapos rendszeres medencetorna eredményeképp az előzőleg impotens férfiak 40 százaléka teljesen helyrejött, a csoport további 35,5 százalékánál jelentős javulás állt be. 

Mivel védhetjük a prosztatát?

Főképp idősebb férfiaknál egyre gyakoribb a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, de sajnos a rosszindulatú prosztatakarcinóma is. A 40 és 50 év közötti korosztály kb. 16 százalékában találunk megnagyobbodott prosztatát, a 70 éveseknél már több mint 80 százalékos az arány. Mindennek egyelőre nem tudjuk a pontos okát. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy korral megváltozik a prosztata szöveteinek anyagcseréje, és egyre nagyobb a kezelést igénylő esetek száma.

 

Mivel az ázsiai országokban a prosztatabetegség szinte ismeretlen fogalom, feltételezhetően a nyugati életstílus komoly szerepet játszik az elváltozás kialakulásában. Ismét a már jól ismert fő rizikófaktorokat kell megemlítenünk: stressz, mozgáshiány, helytelen táplálkozás, dohányzás és az alkohol.

A gránátalmalé segítségével fékezhető a férfiakban a nem kívánatos ösztrogén termelődése

 

Enyhébb esetekben megpróbálhatjuk a prosztata által a húgyhólyagra gyakorolt nyomást természetes eredetű készítményekkel csökkenteni: például növényi enzimekkel. Ezek klinikai kísérletekben bizonyították hatékonyságukat.

 

Súlyosabb esetekben a prosztata egyes részeit műtétileg el kell távolítani. Ezt ma elektromos hurkok, mikrohullámok vagy fókuszált ultrahang, esetleg lézersugár segítségével végzik. Ha a dülmirigy elrákosodott, akkor az egész szervet eltávolítják. Fontos a folyamat korai diagnózisa. Ha fennáll a gyanúja a rosszindulatú elváltozásnak, azt általában jelzi a vérből kimutatható prosztataspecifikus antigén (PSA) emelkedett szintje is. Azonban ezt az utóbbi időkben erősen vitatják. A kritikusok rámutatnak, hogy a vizsgálatok túlságosan pontatlanok, ezért rengeteg pácienst feleslegesen kezelnek. Gyakran állítják fel a rák diagnózisát tévesen. Ráadásul egyelőre nem bizonyított, hogy a tesztekkel meghosszabbítható a páciens élete.

 

Bizonyos ételek és gyógynövények fogyasztásával mindenki hozzájárulhat a baj megelőzéséhez. Különösen fontosak a zöldségekben és a gyümölcsökben található növényi hatóanyagok. Számos tanulmány rámutatott, hogy például a paradicsomban található likopin, a szójaizoflavonok és a lenmagban található lignánok képesek megvédeni a prosztatát az elrákosodástól. Hasonló a helyzet a brokkoli, a turbolya, a mustár, a karalábé és a torma hatóanyagaival.

 

A Heidelbergi Rákkutató Központban, 11 500 férfin végzett vizsgálat eredménye szerint azoknál, akik a legtöbb növényi hatóanyagot fogyasztották, 32 százalékkal alacsonyabb volt a rák kockázata, összehasonlítva a legkevesebb zöldséget gyümölcsöt fogyasztókkal.

Növényi orvosságok a prosztatabántalmak enyhítésére: tökmagból, érett, szárított fűrészpálma termésből és az afrikai Pygeum africanum, más néven Prunus africana nevű fa kérgéből nyert kivonatok

 

További fontos növényi orvosság az afrikai Pygeum africanum nevű fa kérgéből, a  szubtrópusi fűrészpálma magvaiból, a tökmagokból vagy a csalángyökérből nyert kivonat. Rendkívül hasznos a gránátalmalé, amely a férfiakban gátolja az ösztrogéntermelődést. Míg korábban a tesztoszteront tették a prosztatarák kialakulásáért felelőssé, ma inkább a magas ösztrogénszint került gyanúba.

 

Egy 30 éves férfi szervezetében igen magas a tesztoszteronszint, de ekkor soha nem látunk prosztatarákot. Mikor is kezdődik a baj? 60, 70 vagy 80 éves korban. Ez azt jelenti  ugyanakkor, hogy ekkor már meglehetősen alacsony a tesztoszteron szintje, az ösztrogéneké viszont a korábbiakhoz képest alacsonyabb, mert a férfiak ekkorra kezdenek meghízni, elzsírosodni. És milyen is legyen korunk ideális férfija? Dan Millman A békés harcos útja c. könyvében megteremtett egy alakot, aki talán példaképül szolgálhat - a békés harcost. Krédója így hangzik: „A szeretet az egyetlen valóság ezen a világon, ez ugyanis az egyetlen mindenség. Hagyj fel a harccal, a rágódással, szabadulj meg gondjaidtól és érezd magad jól a világban. Nem kell lázadnod az élet ellen. Tedd meg, ami tőled telik. Nyisd fel a szemed, és rájössz, hogy sokkal több vagy, mint aminek hiszed magad: te vagy a világ és a kozmosz. Te vagy önmagad, ugyanakkor mindenki más is. Minden Isten csodálatos játéka. Ébredj fel, és tanulj meg ismét nevetni. Ne aggódj, legyél csak egyszerűen boldog. Megváltásod már megtörtént.”

forrás: 

Vörös Tamás