Olvasd el ingyen J.K.Rowling új meséjét


Kategória:
Kedvencek, Kedvenc könyvek

Létrehozva:
2020-08-26 09:20:54

Cikk írója:
Léner Szilvia Mária


Olvasd el ingyen J.K.Rowling új meséjét

A hamarosan nyomtatásban is megjelenő könyv illusztrációját gyerekekre bízza a világhírű írónő.

A pályázatról

J. K. Rowling több, mint tíz évvel ezelőtt írt egy tündérmesét, Ickabog címmel két kisgyermekének. Sokáig nem is osztotta meg mással, azonban a koronavírus járvány átírta a terveit. Néhány hónapja az írónő angol nyelven felrakta a weboldalára a mesét, augusztus 18-ától azonban magyar nyelven is elérhető az nlc.hu aloldalán. 

Az Ickabog egy képzeletbeli világban játszódik és nem kapcsolódik az írónő többi művéhez.

Október 2-áig lesz elérhető a történet INGYEN, aztán novemberben nyomtatásban is megjelenik.

A nyomtatásban megjelenő könyv illusztrációját az írónő gyerekekre bízza, akik szeretnek – és tudnak – rajzolni. Minden adott országból várják a rajzokat, így most a Magyarországon élő 7-12 éves gyerekek számára is itt a lehetőség.

A Central Kiadói Csoport hivatalos rajzversenyt hirdet, amelyen kiválasztják azokat a rajzokat, akik bekerülnek az Ickabog könyvváltozatába, amely az Animus Kiadó (a Harry Potter könyvek kiadója) gondozásában jelenik meg.

A verseny 2020. Október 9-éig tart, addig lehet jelentkezni azoknak, akik szeretnének a könyvbe bekerülni.

A rajzok szakértő zsűri elé kerülnek, ők választják ki a 34 nyertes rajzot.

A nyeremény egy tiszteletpéldány lesz mindenkinek, aki a könyvbe kerül, és a győztes kap egy 50 000 Ft értékű könyvcsomagot is a Central Kiadói Csoport Kft. jóvoltából. Ez a könyvcsomag a kiadó könyveit tartalmazza.

J. K. Rowling mindig is híres volt könyvei mellett arról is, hogy segít másoknak. Az írónő a novemberben nyomtatásban is megjelenő könyv teljes jogdíját olyan csoportoknak ajánlja fel, akik különösen megszenvedték a koronavírus-járványt az Egyesült Királyságban és az egész világon.

 

Az írónőről

A kezdet

Az írónő Joanne Rowling-ként látta meg a napvilágot, 1965-ben, a Kathleen nevet csak később vette fel. Egy külvárosi brit utcában nevelkedett, Yate-ben, majd Winterbourne-ba költöztek. Ebben a házukban volt egy szekrény a lépcső alatt, pont mint a Harry Potterben. De Harry Potterrel ellentétben Joanne sosem aludt ott. Az ő születésnapja is, akárcsak Harry-é július 31-én van. Mikor 9 éves volt, a család elköltözött Chepstow-hoz (Wales), egy erdő mellé. Ez a hely aztán kitűnő táptalajnak bizonyult a gyermeki képzelet számára. Varázslatos teremtmények, titokzatosság és ármány hazája volt maga az erdő, ahol az írónő képzelete szabadon szárnyalhatott. Később így emlékezett vissza rá: "Nagyon vonzott az erdő. Ez ihlette Roxfortot és környékét. Egy erdő nagyon sokoldalú helyszín lehet. Például varázslatoké. Egy erdőben sosincs tömeg. Inkább magányos hely. De van benne valami. Az embernek mindig a menedék jut róla az eszébe. Búvóhely. És én mindig is vonzódtam hozzá, habár néha eléggé kísérteties."

Gyermekként imádta a fantasztikus történeteket, amelyeket édesapja olvasott fel neki, vagy amit ő maga olvasott. Kedvenc könyvei közé tartoztak többek között: C.S.Lewis: Narnia Krónikái, Kenneth Grahame: Szél lengeti a fűzfákat és Elizabeth Goudge: Holdhercegnő. Már egészen fiatal kora óta írt meséket, és témája volt itt bőven, pont egy temető szomszédságában laktak. Szívesen mesélt két évvel fiatalabb húgának is. Első történetét öt, vagy hatéves korában vetette papírra, és ez egy Nyúl nevű nyúlról szólt, amelyben szerepelt egy nagy méhecske, akit Ms. Méhecskének hívtak.

Szűkölködő gyermekkora volt, testvérével külön zsebpénzt kerestek a közeli templom takarításával. "El sem tudom mondani, milyen hideg volt itt télen, amikor takarítottunk. Majdnem megfagytunk. Fejenként 1 fontért. Belegondolni is szörnyű." Joanne volt az egyetlen a családban, aki rendszeresen járt a templomba, és ott is keresztelték meg 11 éves korában.

1980-ban édesanyjánál sclerosis multiplex-et diagnosztizáltak, akkor Joanne 15 éves volt. Anyjuk betegsége rendkívül rossz hatással volt a lányokra, főként mert nem jöttek ki édesapjukkal, és kapcsolatukat később sem sikerült rendezniük. Tanulmányait 1983-ban az Exeter Egyetemen, Dél-Angliában folytatta, ahol franciát és klasszika-filológiát hallgatott. Egy évig Párizsban is tanult. Szülei úgy gondolták, csodálatos karrierje lesz kétnyelvű titkárnőként. Tanulmányai után Londonba ment, és titkárnőként helyezkedett el. A legjobban azt szerette az irodai munkában, hogy amikor nem figyelt rá senki, történeteket gépelhetett a számítógépébe.

 

Mindent megváltoztatott út

1990 nyarán sokat utazott vonaton, különösen a Manchesterből Londonba tartó járaton, és ekkor fogalmazódott meg benne az ötlet egy fiúról, aki varázsló, de nem tud róla, és varázslóiskolába fog járni. Az egész történet kristálytisztán megszületett a fejében. Mikor négy órával később leszállt a vonatról a King's Cross pályaudvaron, már több karaktert és helyszínt is kitalált. Az apjával való rendezett kapcsolat hiánya, és anyjának lassú haldoklása volt az a két dolog, ami a legmélyebb hatással volt Joanne írásaira. Anyja 1990-ben halt meg. Soha nem ismerhette meg Harry Pottert, vagy azt az elsöprő sikert, amit lánya elért. Az egész Harry Potter-sorozat nem más, mint kísérlet a gyermekkor visszaidézésére. Anyja halála befolyásolta a történet alakulását.


 

Depresszió és nehézségek

Anyja halála után Joanne Portugáliába költözött, hogy angolt tanítson. Délutánonként és este tanított, így délelőtt jutott ideje az írásra, és folytathatta a varázslófiú történetét. Itt ment férjhez Jorge Aranteshez, aki a hadseregben szolgált, később a televíziónál is dolgozott. Született egy lányuk, Jessica, de a házasságuk tönkrement két év múlva.  Ezt követően nehéz körülmények között élt. Nem sokkal később csecsemő kislányával és bőröndjével, amely tele volt Harry Potter-feljegyzésekkel, és fejezetekkel, visszautazott Angliába.

Joanne depresszióba esett. A depressziója hozta létre a dementorok figuráit a Harry Potter regényekben. A Harry Potter történetek, bár egy fantázia-szülte világban játszódnak, mégis valós fájdalmakat és kételyeket ábrázolnak. Morális kérdéseket vetnek fel a hűség, bizalom és becsületesség tekintetében. És kiállnak a gonosz elleni harc mellett.

Skóciába, Edinburgh-ba költöztek a kislányával, ahol húga is lakott, hogy tanári állást keressen. Előtte azonban be akarta fejezni regényét. Rowling lányával egész napját egy kávéházban töltötte, itt fejezte be Harry Potter történetét. Nehéz helyzetében a Skót Művészeti Tanácstól kért támogatást, amit meg is kapott, mikor a könyvét befejezte.

Nekilátott kiadót keresni, de mindannyian elutasították, végül nagy nehézségek árán Londonban talált egy ügynököt, Christopher Little-t, akinek sikerült eladnia a Harry Potter és a Bölcsek köve kéziratát az angliai Bloomsbury Children's Books kiadónak, kb. 4000 dolláros áron.

 

Siker és új élet

Rowling franciatanárként dolgozott, amikor megtudta, hogy könyvét ki fogják adni. A könyv Angliában 1997 júniusában jelent meg, és még abban az évben díjat is nyert vele. Néhány hónappal később 105 000 dollárért vásárolta meg egy amerikai kiadó az amerikai kiadási jogokat. Az írónő ekkor felmondta tanári állását, hogy minden idejét a Harry Potter-sorozat írásának szentelhesse. Amerikában 1998-ban jelent meg.

2000-ben a Warner Brothers megvette a sorozat filmjogait.