Tolnay Klárira emlékezünk


Kategória:
Kedvencek, Kedvenc sztárok

Létrehozva:
2020-10-31 11:26:56

Cikk írója:
Léner Szilvia Mária


Tolnay Klárira emlékezünk

Pályáját a Vígszínházban (13. kerület) kezdte a gyönyörű színésznő

Tolnay Klári, vagy születési nevén Tolnay Rozália Klára az a művésznő, akire még én is emlékszem, szinte az összes filmjét láttam, noha színházban sajnos sosem volt hozzá szerencsém.

Mégis művészete halhatatlanná tette őt számomra is.

1914. július 17-én született Budapesten.

Szülei Tolnay István és Siess Eleonóra volt, testvére, György, aki katonatiszt lett. Tolnay Klári gyermekkorát apja középbirtokán, Mohora falujában töltötte, ami Nógrád megyében található. Elemi iskoláit is itt végezte, később Balassagyarmaton lett diák. Két évet a nyíregyházi angolkisasszonyoknál is tanult, végül Debrecenben érettségizett felsőkereskedelmi iskolában.

Tolnay Kláriban már gyermekkorában megmutatkozott a tehetség, énekelt és zenélt. Rokona, Bókay János szerkesztő bátorította, hogy menjen el meghallgatásokra, így Rajnai Gábor, Heltai Jenő és Hevesi Sándor is lehetőséget adott neki, de palóc tájszólása miatt sajnos sikertelenül járt. Kudarcai után végül Gaál Béla filmrendező felkarolta és így el is indult filmszínésznői karrierje a Hunnia Filmgyárban. Első nagyobb szerepe a Meseautó volt.

Színházi pályafutása 1934-ben indult, a Vígszínházban. Eleinte naiva szerepeket kapott, s egészen 1946-ig volt a társulat tagja, de később még visszatért. 1948-ig a Művész Színházban volt, utána pedig visszakerült egy évre a Vígszínházba, de ezúttal társigazgatóként, Somló István és Benkő Gyula mellé.

1950-től egészen haláláig a Madách Színház tagja volt. Színházi és filmes szerepei mellett szinkronszínészként is foglalkoztatták.

Többször is férjhez ment. Első férje Ráthonyi Ákos rendező volt és 1936-ban házasodtak össze. Egy lányuk volt, Zsuzsanna. A második világháború idején férje külföldre emigrált, s később a lányuk is követte.


1945-ben Tolnay Klári megismerkedett Márai Sándor íróval, de a művésznő csak 1993-ban vallott titkos viszonyukról. Kettejük kapcsolata olyannyira titkos volt, hogy Márai az Ismeretlen költő elnevezés mögé bújt, aki mögött egy jelentéktelen kínai poétát gondoltak. A nagy bokszerlázadás idején a fővárostól távol tengette ez a poéta a napjait, miután az irodalmi életből politikai ellenfelei és irodalmi vetélytársai miatt száműzték. Személyes hangú verseit egy távollévő, ismeretlen nevű volt császári táncosnőhöz (Tolnayhoz) írta, akiről mindenfélét találgattak.

 

Részlet Márai titkos leveleiből: „Kedd. Ajánlanám a következőket: szerdán, ha nem lesz rossz az idő, 1 h-kor várom a híd budai kijáratánál. Ha esik, akkor a pesti oldalon várom, ugyanabban az időben, az Országház kávéház előtt. Ha szerda valamilyen okból nem jó, akkor pénteken várom, ugyanez időben, ugyanígy: jó időben Budán, esőben Pesten. – Mindenesetre várom szerdán, s ha nem jön, akkor pénteken. Jó lesz így? Kezit, lábát csókolom.”

 

A művésznő második férje, Darvas Iván volt, akivel a Művész Színházban ismerkedett meg, de 1958-ban elváltak.


Forrás: eletigenlok.hu

 

Színpadi szerepei mellett Tolnay Klári a filmiparban is népszerűségre és sikerre tett szert.

 

Kétszeres Kossuth-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

 

1998. október 27-én otthonában, álmában érte a halál. 84 éves volt.

 

 

Forrás:

wikipedia

Felső kép: imdb.com